top of page

Dag 3 in lockdown Het leven zoals het is op Finca Don Carmelo… ten tijde van corona!

Lieve Don Carmeliet,

De Republiek Finca Don Carmelo is begonnen aan haar derde dag in lockdown. Echt hermetisch is die lockdown hier in Spanje niet, want we mogen nog boodschappen doen en naar de apotheek of het postkantoor. Naar het werk mag ook nog.De politie én de guardia civil controleert langs de snelwegen en zelfs in ons dorpje, en ze zijn bijzonder streng. Zelfs het leger is op de been gebracht en militairen patrouilleren door de verlaten straten van Málaga stad en roepen de mensen met de megafoon op om binnen te blijven. Het lijkt wel een rampenfilm).Zo werd ik (Jako) door een guardia gesommeerd om uit onze auto te stappen toen we op weg waren naar de winkel en het postkantoor. Er mag namelijk slechts één persoon in een wagen zitten. Een niet erg zinnige maatregel, gezien het feit dat de meeste mensen die samen in een auto rijden familieleden zijn of elkaar toch goed kennen en elkaar in het ergste geval dus al besmet hebben of dat zullen doen. Op de Facebooksite van de Guardia Civil komt er dan ook veel reactie: een man en een vrouw die samen op hetzelfde bedrijf werken, klaagden dat ze nu niet meer samen in de auto naar het werk mogen. Eén van hen moet de bus nemen; een veel groter besmettingsrisico.

Ik heb de boodschappen dan maar door Alain laten thuisbrengen en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om van het dorp naar huis terug te wandelen. Elke gelegenheid om een frisse neus te halen moet je aangrijpen. Er zijn nóg een paar van die bizarre maatregelen: we mogen nog met de hond wandelen (oef!), maar met slechts één hond tegelijk! En die andere vier van ons dan? Ik zou ze nu natuurlijk aan een hondloze persoon kunnen verhuren om zo een zakcent bij te verdienen! Maar het gaat er natuurlijk niet om de maatregelen te omzeilen en wij houden ons zo veel mogelijk aan ons huisarrest.

Wel hebben we een vliegticket voor Julia weten te boeken voor een van de allerlaatste vluchten van Schotland naar Spanje. Ja, ook dat is raar voor een land in lockdown. Maar er komen dus nog vluchten aan vanuit het buitenland (en de U.K. is sinds Brexit écht het buitenland); maar enkel Spanjaarden of inwoners van Spanje (residentes) mogen nog binnen.

Hoewel het vooruitzicht om op een vliegtuig te zitten ons ook niet vrolijk stemt, maken we er wel gebruik van omdat het ernaar uitziet dat deze lockdown wel eens langer dan twee weken zou kunnen duren en Julia anders weken of maanden geïsoleerd op haar kamer in Stirling zit. De universiteit geeft gelukkig alle cursussen en examens online. Ze zal zich dus goed moeten beschermen voor de duur van de vlucht.Hoe we Julia van de luchthaven moeten halen als er maar één persoon in de auto mag, is nog de vraag. Het zal waarschijnlijk gewoon een taxi worden; die mogen nog wél met meer personen reizen. Het overgrote deel van de noodmaatregelen zijn logisch en worden dan ook goed nagevolgd, maar sommigen lijken toch erg gek. Op het niet naleven ervan staan boetes tot 3000 euro, dus loopt bijna iedereen hier maar in de pas.

Ondertussen bekijken wij samen met onze reisgasten wat de mogelijkheden zijn en hebben we al enkele reizen naar een later tijdstip kunnen verplaatsen. Gelukkig bestaat ons bedrijf uit verschillende takken en kunnen wij momenteel gewoon verder met de verkoop van onze extra virgen olijfolie. We hebben een goede oogst achter de rug, dus is er nog voldoende voorraad en de post zorgt ervoor dat je pakket met olijfolie binnen een paar dagen aan huis wordt geleverd.

We hopen dat jullie ook in tijden van Corona voor onze heerlijke olijfolie blijven kiezen! En zolang de corona crisis duurt, krijg je er bij elke bestelling ook een zakje met salie én een zakje met rozemarijn van de finca gratis bij.


97 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page