Een hart voor olijfolie

31 mei - 5 juni

6 dagen - 5 nachten
Prijs pp: 890 euro (exclusief vlucht, prijs op basis van een gedeelde 2-persoonskamer).


Maximum aantal deelnemers: 7 personen

VOLGEBOEKT


Deze reis brengt ons langs de mooiste plekken binnen een straal van 60 km rond onze finca. We willen je laten kennismaken met de interessante cultuur en weergaloze natuur van onze streek: de Axarquía. Je hoeft niet veel kilometers te doen om in korte tijd de ware ziel van Andalusië te ontdekken. Don Carmelo was de illustere dierenarts/magiër/savant die in de streek rondom onze naar hem genoemde finca op de motor de boerenerven bezocht. We reizen als het ware in zijn spoor en ontdekken de prachtige en bij toeristen niet zo bekende Axarquía-streek door zijn bril. Natuurlijk staat er een bezoek aan onze finca (mét olijfproeverij!) op het programma, net als twee heel mooie routes door de bergen, de ‘Ruta de los Olivos Milenarios’ en de ‘Ruta Mudéjar’. Een (korte) wandeling door het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alháma, een stadsbezoek aan de parel van de kust Nerja, aan Frigiliana, het mooiste dorp van Andalucía, en het minder bekende Alháma de Granada met zijn spectaculaire kloof (El Tajo, zoals in Ronda, maar dan zonder toeristen), maken dit een heel afwisselende reis. Deze 6-daagse trip is een combinatie van Andalusische cultuur, culinaire ontdekkingen en de wonderlijke natuurpracht van de magnifieke streek tussen Málaga en Granada.

Programma

Dag 1
Pick-up op de luchthaven van Málaga om 10.00 uur ’s ochtends.

Zowel Ryanair, Jetairfly en Brussels Airlines vliegen ’s ochtends al om 6.00 uur (soms om 5.50 uur) vanuit Zaventem en/of Charleroi naar Málaga. Wil je niet zo vroeg opstaan, dan is het uiteraard altijd mogelijk om de dag voordien aan te komen en dan ’s ochtends naar de luchthaven te komen.

Transfer per autocar of minibus naar Finca Don Carmelo via de kustweg, waar we aan het strand genieten van een
cortado, cafe solo of cafe con leche. We rijden door de montes de Málaga naar de wijnbodega van onze vriend Juan, voor een proeverij van Vermut en Málaga wijn en een rondleiding in de rustieke bodega. We lunchen in het dorpje in een typische Spaanse bar.

Transfer naar boutique hotel La Viñuela aan het gelijknamige stuwmeer, aan de voet van de sierras. Vrij tot diner, dat we gebruiken in Bar Verdugo, ons stamrestaurant in Periana.
Logies:
www.hotelvinuela.com

Dag 2
Om 10u vertrekken we aan het hotel en rijden we naar Alháma de Granada. Op de grens tussen Málaga en Granada is dit volgens ons één van de interessantste stadjes van Andalusië.Onze chauffeur zet ons af in het centrum en rijdt met onze koffers door naar Hotel El Ventorro.
Wij verkennen het historische hart van dit bijzondere dorp dat als een van de laatste bolwerken van de moren standhield. Na een drankje en een tapa op het gezellige centrale plein wandelen we door de spectaculaire kloof van Alháma, minder bekend dan die van Ronda, maar minstens zo mooi, langs de idyllische Alháma-rivier en oude watermolens, richting ons hotel.
We lunchen in de traditionele venta van het hotel en daarna is er voor wie wil tijd voor een spa-sessie in de Baños Arabes van het hotel. ’s Avonds trekken we het dorp weer in om te gaan tapearen bij onder andere onze favoriete bars van Alháma, El Tigre en La Ochoa (ooit verkozen door de Engelse krant The Guardian tot één van de vijf beste bars ter wereld.
Overnachting in de exotische grotkamers van Hotel El Ventorro.
Logies:
www.elventorro.net

Dag 3
Na het ontbijt volgen we de Ruta Mudéjar (de route van de Moriscos, laatste overgebleven Moren in Al-Andalus) langs de Moorse dorpjes Canillas de Aceituno, Sedella en Salares. Dit was in de middeleeuwen tevens de Andalusische zijderoute die gebruikt werd om de zijde (die in deze streek werd gemaakt) naar het Moorse hof in Granada te vervoeren door arrieros (muildierdrijvers) via de zogenaamde veredas (bergpaadjes). We stoppen even voor een korte wandeling door Canillas waar we een tapa eten van de lokale specialiteit chivo (jonge bok) bij het lokaal beroemde restaurantje La Sociedad. Canillas is een typisch wit dorpje waar de kronkelstraatjes versierd zijn met vele bloembakken. We passeren langs het dorpje Sedella dat zijn naam ontleent aan de zijde (seda) en als er tijd is bezoeken we hier de kerk die - zoals bijna alle kerkjes in deze streek - op de ruïnes van een moskee is gebouwd. Alle wegen in het dorpje Salares leiden naar Bar El Theo, dus kunnen wij niet anders dan de lunch nuttigen bij onze lieve vriend Theo in Salares.
Theo maakt speciaal voor ons zijn wereldberoemde arroz: de lokale versie van paella. We maken een korte wandeling door het dorpje Salares, langs de Romeinse brug en eventueel een stukje van het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alháma. Daarna vervolgen we onze weg naar Nerja, de parel van de Costa del Sol, waar iedereen de avond vrij heeft om dit sympathieke kuststadje te ontdekken, waar zich lange tijd het ‘Wittekerke’ van Spanje afspeelde (de Spaanse tv-serie dateert van meer dan 30 jaar geleden en heette Verano Azul), waardoor het bij alle Spanjaarden bekend is. Ondanks zijn populariteit - zowel bij Spaanse als internationale toeristen - heeft Nerja met zijn kronkelstraatjes en prachtige promontoir, het ‘Balkon van Europa’, zijn authentieke karakter weten te bewaren. Overnachting in Hotel Perla Marina in Nerja, pal aan het strand.
Logies:
www.hotelperlamarina.com

Dag 4
Na het ontbijt rijden we naar de grotten van Nerja, die door geologen nog interessanter worden geacht dan die van Lascaux. Deze grotten zijn van groot archeologisch belang en maken daarom deel uit van Spanjes historisch erfgoed. Paleontologen hebben er nog maar twee jaar geleden de oudste grottekeningen (43000 jaar oud!) tot nu toe ontdekt die het werk waren van Neanderthalers.

We wandelen in twee uur langs de wonderlijkste rotsformaties met een privé-gids. Daarna is het tijd voor een bezoek aan Frigiliana dat door o.a. National Geographic al een aantal keren is verkozen tot mooiste dorp van Andalucía. We lunchen in het voormalige spookdorpje El Acebuchal, een gehucht met een dramatisch verhaal, diep in de bergketen van de Sierra de Tejeda, Almijara y Alháma. Dat de Andalusische sierras tijdens de burgeroorlog schuilplaats waren voor het verzet tegen Franco wordt hier ineens heel duidelijk.
Na de lunch rijden we naar Hotel Cortijo Bravo voor een vrije avond.
Logies:
hotelcortijobravo.com

Dag 5
Vroege vogels hebben deze ochtend tijd om wat aan het mooie zwembad van het prachtige Hotel Cortijo Bravo te hangen of een wandeling te maken. Daarna gaat het met de bus naar de authentiek gerestaureerde 16e-eeuwse olijfolie/graanmolen van onze vriend Paco in de mooiste vallei van onze streek.
Nadien bezoek je uiteraard Finca Don Carmelo waar je een traditionele cata - een olijfolieproeverij - meemaakt, gevolgd door een gezonde lunch met een aantal van onze eigen producten op de finca. Nadien rijden we naar Alfarnate, waar we een bezoekje brengen aan de oudste venta van Andalusië: de Vieja Venta de Alfarnate. Deze herbergt op een historisch belangrijk kruispunt een schat aan geschiedenis. Ventas zijn een typisch Spaans, zelfs Andalusisch fenomeen. Het waren de strategisch gelegen ‘routiers’ of herbergen waar postkoetsen en vermoeide reizigers al dan niet te paard stopten voor de nacht. In deze venta bevinden zich nog de gevangeniscellen waar beruchte struikrovers als Luis Candela werden opgesloten terwijl de cipiers van hun lunch, siesta of avondmaal genoten.
Vanaf hier rijden we door naar Málaga. We checken in in ons hotel (een stadshuis in Moorse stijl) en frissen ons meteen op voor de flamencovoorstelling van Los Amayas in het theater Liceo. Daarna volgt een feestelijk afscheidsdiner bij onze favoriete tapasbar van Málaga, Los Gatos.
Overnachting in Málaga.
Logies:
www.elriadandaluz.com/el-riad-andaluz

Dag 6
Ontbijt en transfer naar de luchthaven.

Praktisch
Prijs: 890 euro pp
Alle overnachtingen, ontbijten, lunches en drie diners inbegrepen, reis gegidst door Alain en Jakobien, transfers met minibus.
Beperkte groep: max 7 deelnemers
Single supplement 125 euro.
Het programma kan nog lichtjes worden aangepast in functie van de in Spanje immer veranderende openingstijden.

Algemene voorwaarden