Een hart voor olijfolie

Andalucía Natuurlijk
Extra datum: 26 september - 1 oktober 2018 (nog 3 plaatsen vrij)
17 - 22 oktober 2018 (nog 1 plaats vrij)
6 dagen - 5 nachten
Prijs pp: 890 euro (exclusief vlucht, prijs op basis van een gedeelde 2-persoonskamer).

Maximum aantal deelnemers: 7 personen

Deze reis brengt je langs de spectaculairste natuur en de interessantste cultuur van het hart van Andalucía. We bezoeken het natuurpark El Torcal met zijn wonderlijke rotsformaties van karststeen, huilen met de wolven in het Parque de Lobos en duiken de oudheid in bij de dolmen van Antequera. We wandelen op duizelingwekkende hoogte langs de legendarische Caminito del Rey, bezoeken de prachtige koningsstad C
órdoba, flaneren door het adembenemende Ronda in de voetsporen van Ernest Hemingway en laten je onze favoriete plekjes ontdekken in het magische Málaga.


Programma

Dag 1
Pick-up op de luchthaven van M
álaga (of bij je hotel voor wie al vroeger wil komen)

Transfer naar de botanische tuin La Concepci
ón van Málaga, een unieke verzameling van huizenhoge exotische jungleplanten die wij normaal als kamerplanten kennen. Deze weelderige, Mediterrane en subtropische tuin dateert van begin 1830 en was de privéverzameling van de markies van Loring. De Dorische tempel uit 1859 was onmiddellijk bekend in heel Europa, vanwege zijn verzameling archeologische schatten uit de Romeinse tijd. In 1943 werd de tuin uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed.
Na deze prachtige wandeling rijden we terug naar de kust waar we lunchen in
één van de meest bijzondere chiringuitos van Andalucía: El Tintero. Hier lopen de kelners rond met schotels vol heerlijke vis- en schaaldiergerechten terwijl ze luidkeels de naam van het gerecht schreeuwen. Wie zin heeft in de betreffende schotel steekt de hand op en krijgt het gerecht meteen voor de neus gezet.

Na de lunch rijden we naar Antequera, bekend als
de stad van de kerken (meer dan 30!) en het kruispunt van Andalucía, waar we inchecken in ons hotel.
's Avonds hebben we tijd voor een wandeling door het mooie oude centrum, langs een paar van zijn kerken en omhoog naar de Alcazaba.

Dag 2
Na het ontbijt bezoeken we de Dolmen van Antequera, die in 2016 door de Unesco werden uitgeroepen tot historisch werelderfgoed. Deze megalieten werden rond 2500 voor Christus (het bronzen tijdperk) gebouwd en herontdekt in 1903. Ze dienden als begraafplaats voor de prehistorische mensen en bij de dolmen werden honderden skeletten uit de bronstijd gevonden. Opmerkelijk: op midzomerdag (21 juni) schijnt de zon precies in de opening van de graftombe (het lijkt wel rechtstreeks uit een Kuifje-album of Indiana Jones te komen!).

We lunchen in een restaurant met adembenemend uitzicht over heel de stad, onderweg naar het wolvenpark. Het Parque de Lobos van Antequera is een natuurpark van 40 hectaren, waar drie types van wolven leven: de Iberische, de Europese en de Alaska Tundra-wolf. De wolven in het park zijn niet gedomesticeerd, maar zijn wel gewend aan de nabijheid van mensen. We bezoeken het park met een gids die ons meeneemt voor een wandeling zodat we de wolven kunnen observeren.

Na dit bezoek keren we terug naar het hotel en maken we ons klaar voor een rondje langs de beste tapasbars van Antequera.

Dag 3
Na het ontbijt rijden we door naar C
órdoba, waar we een paar hoogtepunten van deze betoverende koningsstad bezoeken: de bekende bloemrijke patio's (met de blauwe bloempotten), de oude joodse wijk met zijn synagoge, de magische mezquita met zijn honderden bogen, de roemruchte Romeinse brug en de Koninklijke paardenstallen (de zogeheten Caballerizas Reales) uit 1570.
In de namiddag is er tijd om op eigen houtje de stad te verkennen en te winkelen.

s' Avonds bezoeken we in die Caballerizas Reales de prachtige show 'Pasi
ón y duende del Caballo Andaluz'.

Dag 4
Na het ontbijt rijden we naar Ronda waar we te voet deze dramatisch gelegen parel ontdekken. Het rijke Ronda was vroeger ook een magneet voor romantische zielen en bandoleros (struikrovers): een goudmijn van inspiratie voor schrijvers als Reiner Maria Rilke, Alexandre Dumas en Ernest Hemingway. Gesticht in de 9de eeuw voor Christus is Ronda meteen ook
één van Spanjes oudste steden. We bezoeken er de spectaculaire kloof die de stad doormidden klieft, de Plaza de Toros (volgens velen de mooiste stierenvechtersarena van heel Spanje) waar Hemingway zijn Spaanse dagen sleet, de Casa del Rey Moro, de 300 traptreden van La Mina die de Moren aanlegden om tot aan de rivier te geraken, de Plaza de España (die figureert in For Whom the Bell Tolls van -alweer- Hemingway), de Puente Viejo en Puente Áabe en de goed bewaard gebleven Baños Árabes. We dineren bij onze persoonlijke favoriet, het legendarische Casa Maria, een klein restaurantje zonder menu, waar men alleen met dagverse ingrediënten werkt en dat de tapa tot een kunst heeft verheven.

Transfer naar het hotel.

Dag 5
We ontbijten en vertrekken voor wat letterlijk, maar voor veel deelnemers vast ook een figuurlijk hoogtepunt van deze reis zal zijn: een wandeltocht langs de Caminito del Rey, met voorsprong Europa's meest spectaculaire (maar veilige!) wandelpad.
De Caminito del Rey (het weggetje van de koning) is eigenlijk een service-weg die werd aangelegd tussen 1901 en 1905 om arbeiders en materialen aan te voeren voor de werken aan de hydro-electriciteitscentrale van El Chorro. Het pad werd Caminito del Rey gedoopt nadat de Spaanse koning Alfonso XIII de weg in 1921 bewandelde voor de openingsceremonie van de dam die het water van de Guadalhorce rivier afdamde. Het pad bestond oorspronkelijk uit een stalen gebinte dat in de rotsen was verankerd. Het pad raakte in onbruik, werd niet onderhouden en er ontstonden grote gaten in de beton tussen de ijzeren staketsels. Het werd een waanzinnige uitdaging voor roekeloze klimmers, sommigen verongelukten zelfs en het pad werd in 2000 gesloten. (voor de liefhebbers: dit filmpje laat zien hoe het er toen uitzag en over welke stalen zenuwen deze waaghalzen beschikten: ) De Junta de Andaluc
ía en de provincie Málaga besloten in 2011 om het pad helemaal te restaureren en veilig te maken voor toeristen. Het resultaat is spectaculair en toch veilig; het nieuwe pad werd in 2015 door Lonely Planet zelfs uitgeroepen tot de beste nieuwe attractie van dat jaar. Het pad is gemakkelijk te bewandelen, er moet niet veel geklommen worden. De wandeling is 2,9 km lang, waarvan het grootste gedeelte op begane grond in de vallei, en kan worden gedaan op eigen tempo. (Nota bene: kinderen toegelaten vanaf 12 jaar).

Na de wandeling lunchen we aan het stuwmeer van El Chorro. Daarna rijden we naar M
álaga, waar we inchecken in ons hotel. Nadien is er vrije tijd om te winkelen en de stad te bezoeken. 's Avonds afscheidsdiner.


Dag 6
Ontbijt en transfer naar de luchthaven.

Praktisch
Prijs: 890 euro pp
Alle overnachtingen, ontbijten, lunches en drie diners inbegrepen, reis gegidst door Alain en Jakobien, transfers met minibus.
Beperkte groep: max 7 deelnemers
Single supplement 125 euro.
Het programma kan nog lichtjes worden aangepast in functie van de in Spanje immer veranderende openingstijden.

Algemene voorwaarden